Stomatološka poliklinika Gašparac, Zageb

Izbjeljivanje zubi

Bijeli zubi smatraju se zdravim i privlačnim. Koliko god da vodili računa o zdravlju svojih zubi, činjenica je da je njihova boja genetski određena i da s godinama poprima tamniju nijansu. Navike u svakodnevnom životu i konzumiranje „obojene“ hrane i pića ali i već dobro znano pušenje uvelike utječe na promjenu boje zuba. Uglavnom se radi o nijansama „žućkastije“ bijele koja više dolazi do izražaja u vrijeme proljetno-ljetnih razdoblja kada počinjemo tamniti pa kontrast sa zubima postaje veći tj. manji.

before and after of teeth whitening murray ut

Izbjeljivanje zuba je postupak kojim se postojeća nijansa zuba mijenja u nekoliko nijansi svjetliju. Rezultati trajnosti ovise o prirodnoj boji zuba , vrsti zahvata za izbjeljivanje a ponajviše o načinu života nakon samog postupka. Smjernice i preporuke za učinkovitost su prestanak ili bar smanjenje pušenja, smanjeno konzumiranje crne kave, crnog vina, obojanih sokova.

Razlikujemo dvije vrste izbjeljivanja, izbjeljivanje u ordinaciji („in office bleaching“) i izbjeljivanje kod kuće („home bleaching“)

Svi imamo različitu strukturu zuba, različitu nijansu i stupanj obojenosti pa samim time ne odgovara svima ista metoda ili sredstvo za izbjeljivanje. Iz tih razloga, posjet ordinaciji i savjetovanje sa stomatologom oko  izbjeljivanja zubi nisu samo preporučljivi, već i nužni.

Prije izbjeljivanja potrebno je temeljito očistiti kamenac i zubne naslage kako bi se pojačao učinak.

Izbjeljivanje zubi

In office bleaching – izbjeljivanje u ordinaciji, dokazano je najbrži i najjači način izbjeljivanja. Izbjeljivanje se provodi uz pomoć gela na bazi vodikovog peroksida i lampe kao izvor svjetlosti koja pojačava djelovanje gela. Postupak traje 15min te se ponavlja 3-4 puta ovisno o željenoj nijansi i gelu. Cijelo to vrijeme pacijent je ugodno smješten na stomatološkom stolcu i odmara.

Home bleaching – kućno izbjeljivanje, sporija i manje invazivna metoda izbjeljivanja. Prvo se izrade individualne mekane i tanke udlage za zube u koje se stavlja gel te se na taj način aplicira na zube. Ovisno o koncentraciji peroksida u gelu udlage stoje  na zubima nekoliko sati ili kroz noć te se stavljaju svakog dana a period određuje stomatolog. Rezultati su vidljivi već kroz nekoliko dana.
 

biserni-osmijeh

Prednosti izbjeljivanja zubi je vraćanje ljepote vašim zubima i osmijehu.

Brojnim znanstvenim istraživanjima dokazano je da ne oštećuje zube, ali zubi mogu nakon izbjeljivanja biti neko vrijeme osjetljivi na toplo i hladno.

Izbjeljivanje zuba ne preporuča se osobama koje imaju veći broj kompozitnih ispuna zato što se ispuni ne izbjeljuju pa dolazi do razlike u boji. Moguće je nakon izbjeljivanja mijenjati ispune kako bi se boja uskladila.

Isto tako, ne preporuča se osobama sa protetskim nadomjestcima na prednjim zubima zbog istog razloga, a to je razlika u bojama.

Keramičke ljuskice – veneers su jedno od najčešćih rješenja u suvremenoj estetskoj stomatologiji koje se koriste za ispravljanje nepravilnosti zuba…
Pravilno održavanje oralne higijene podrazumjeva odvajanje svega nekoliko minuta u danu kako bi održali naš osmijeh blistavim i zdravim…
Želite li izbjeći neugodnosti izazvane zuboboljom, neugodnim mirisima iz usne šupljine, promjenama boje zuba, upaljenog i bolnog zubnog…
All on four koncept razvijen je da ponudi fiksni protetski rad pacijentima s opsežnim gubitkom kosti i bezubim grebenima…