Stomatološka poliklinika Gašparac, Zageb

Kućni trikovi za pravilno održavanje oralne higijene

ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE

Pravilno održavanje oralne higijene podrazumjeva odvajanje svega nekoliko minuta u danu kako bi održali naš osmijeh blistavim i zdravim. Kako bi u tome bili što učinkovitiji bitno nam je pronaći odgovarajuću opremu.

1. ČETKICA ZA ZUBE
Četkanjem uklanjamo plak i tako spriječavamo nastanak kamenca i karijesa pa nam je jako bitno očetkati sve plohe, ali i zubno meso. Četkicu držimo pod kutem od 45° te kružnim pokretima prođemo preko svih zuba, lagano zahvaćajući i zubno meso. Cijeli postupak bi trebao trajati 2 minute. Svoju idealnu četkicu odaberite prema sljedećim smjernicama:
* soft ili medium četkica – odaberite ovisno o vašem stisku i osjetljivosti zubnog mesa (premekana četkica nije učinkovita u odstranjivanju plaka, dok pregruba može oštetiti zubno meso)
* četkica sa manjom “glavom” – za lakši pristup stražnjim zubima

Četkicu trebamo mjenjati svaka 2-3 mjeseca jer se dlačice istroše i više ne mogu toliko uspješnoukloniti plak.

održavanje oralne higijene


INTERDENTALNI PROSTORI

Sama četkica nikada ne može otkloniti svu hranu koja se zadržava u prostorima između dva zuba pa su tako ti interdentalni prostori najpodložniji nastanku karijesa. U čišćenju interdentalnih prostora pomažu nam interdentalne četkice, zubni konac i vodeni tuš za zube.

1. INTERDENTALNE ČETKICE
Interdentalnim četkicama uklanjamo zaostalu hranu između zuba i istovremeno četkamo bočne strane zuba koje su običnoj četkici nedostupne. Postoje razne veličine te je odabir pravilne jako bitan kako bi dobili pravi učinak i nebi oštetili zubno meso. Oko odabira najbolje se posavjetovati sa stomatologom, no želite li sami pokušati morate znati slijedeće:

  • idealna veličina prolazi između zuba uz lagani pritisak
  • nemojte gurati na silu jer možete oštetiti zubno meso

Interdentalne četkice možemo koristiti za čišćenje prostora ispod i oko protetskih radova i fiksnih ortodontskih aparatića.

2. ZUBNI KONAC
Zubnim koncem također se riješavamo zaostale hrane u međuzubnim prostorima. To je mekana nit od najlona ili plastike koju uvodimo s gornje strane između dva zuba i izvlačimo hranu skupa sa koncem. Kod uvođenja nerijetko se dešava da ozlijedimo zubno meso te je najbolje pitati
stomatologa za savijet i upute o korištenju.

3. VODENI TUŠ ZA ZUBE
Sve popularniji vodeni tuševi za zube rade po principu da vodu iz spremnika pod tlakom izbacuju te tako odstranjujemo zaostalu hranu u međuzubnim prostorima, ispod protetskih radova i ostalih teško dostupnih mjesta.

Bilo da koristite samo jedan,kombinirate dva ili sva tri načina čišćenja interdentalnih prostora, sve zahtjeva malo vremena, pogotovo kada vam postane rutina i radite to poput profesionalaca.

Utvrdimo gradivo:
– četkanje je obavezno minimalno 2 puta dnevno ( ujutro i prije spavanja) i u trajanju od 2min
– čišćenje interdentalnih prostora dovoljno je odraditi nakon četkanja prije spavanja

Neka nam naša usta budu zahvalna i vrate nam lijepim osmijehom.

Keramičke ljuskice – veneers su jedno od najčešćih rješenja u suvremenoj estetskoj stomatologiji koje se koriste za ispravljanje nepravilnosti zuba…
Bijeli zubi smatraju se zdravim i privlačnim. Koliko god da vodili računa o zdravlju svojih zubi, činjenica je da je njihova boja genetski određena…
Želite li izbjeći neugodnosti izazvane zuboboljom, neugodnim mirisima iz usne šupljine, promjenama boje zuba, upaljenog i bolnog zubnog…
All on four koncept razvijen je da ponudi fiksni protetski rad pacijentima s opsežnim gubitkom kosti i bezubim grebenima…