Stomatološka poliklinika Gašparac, Zageb

Zubne proteze

Zubne proteze i ostala mobilna zubna protetika služi prilikom gubitka svih zubi te pomaže kod žvakanja, govora, izgleda i kompletnog zadovoljstva. Nadomjestak takve vrste dentalnog pomagala pacijent može samostalno izvaditi iz usta, što ga čini praktičnim i jednostavnim za korištenje.

ill

Totalne zubne proteze

Izrađuju se za pojedinu čeljust kad u njoj nije preostao niti jedan prirodni zub. Jednostavnije su konstruirane od djelomičnih zubnih proteza, a sastoje se od baze proteze na koju su postavljeni zubi.

Baza zubne proteze je dio nadomjestka koji priliježe uz sluznicu, a izrađuje se od ružičastog akrilata koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu. Dentalna proteza mora biti izvedena tako da se dobro drži na ležištu i ne pomiče tijekom žvakanja, a ležište mora biti povoljnog oblika uz dovoljno preostale kosti.

Za ugodno nošenje i pravilnu funkciju zubnih proteza nužno je da se ono dobro drže na svojem ležištu. To znači da se ne pomiču i ne ispadaju tijekom govora i žvakanja.

Dobro držanje proteze na ležištu postiže se oblikovanjem njezine baze tako da ona tijesno priliježe uz sluznicu te rubovima proteze koji se „zakače“ za određene dijelove ležišta i tako onemogućavaju pomicanje proteze. Držanje proteze izrazito je ovisno o obliku ležišta i ponekad je zbog nepovoljnog oblika bezubog grebena teško (ponekad i nemoguće) izraditi stabilnu protezu.

Općenito su donje potpune proteze manje stabilne nego gornje zato što donja proteza ima manju bazu pa ima manje mogućnosti hvatanja za bezubi greben. U takvim slučajevima, najbolje je (ukoliko to anatomija čeljusti dopušta) napraviti protezu na implantatima.

Izuzetan, vrhunski stručnjak u svom poslu i radu s pacijentima! Nalazi kreativna i estetska protetska rješenja i u najsloženijim slučajevima o kojima se ne preza konzultirati s kolegama koje cijeni, a posebno kod populacije starije dobi kada bi drugi protetičari digli ruke od pacijenta.
Group 6

Potpune zubne proteze na implantatima

Kod stabilizacije potpune zubne proteze, posebito donje, implantati mogu imati veliku pozitivnu ulogu. Poseban problem pri izradi potpunih proteza predstavlja resorpcija kosti.

Naime, nakon vađenja zuba, kost koja ga je podupirala se polako resorbira i greben se postupno sve više snižava. Ako ovo stanje potraje, greben se može toliko resorbirati da je gotovo nemoguće izraditi zubnu protezu koja će biti stabilna prilikom žvakanja. To je posebno izraženo na ležištu donje proteze koje zbog jake resorpcije bezubog grebena može postati posve ravno.

Najbolje rješenje u tom slučaju je napraviti zubnu protezu na implantatima, naravno, uz uvjet da zdravstveno stanje i anatomske strukture pacijenta to dopuštaju (dovoljnu širinu i visinu preostale kosti).

Dentalna proteza izrađuje se od akrilatne baze koja oponaša izgled zubnog mesa. Keramički ili akrilatni zubi izgledaju kao prirodni zubi te su pričvršćeni u akrilatnu bazu.

Postoje dva tipa proteza na implantatima:

1.

Zubne proteze retinirane na prečkama

Metalna prečka prati čeljusni greben, a pričvršćena je na 3 do 5 implantata. Spojni elementi ugrađeni su u zubnu protezu te proteza čvrsto priliježe u ustima.

2.

Zubne proteze retinirane na kuglama

Za ovakav tip zubne proteze ugrađuju se u pravilu 2 implantata. Pogodnija je kod pacijenata kod kojih nema dovoljne vertikalne dimenzije. Svaki zubni implantat ugrađen u alveolarni greben ima metalni spojni element u obliku kugle („muški dio“) koji pašu u utore ugrađene u protezu („ženski dio“).

Djelomične zubne proteze

Djelomične (parcijalne) proteze koriste se kada pacijentu nedostaje nekoliko zubi, a izrađuje se u slučaju ako ne postoji mogućnost izrade fiksnog rada (mosta) ili pacijent iz ekonomskih razloga se odluči na takav rad. Proteza može biti cijela izrađena od plastike s kopčama, te od metala i plastike s kopčama ili s preciznim zglobnim vezama.

Djelomične zubne proteze s prečkama i “Attachment-ima” 

Djelomična zubna proteza sa „attachment-ima“ je vrsta fiksno-mobilnog rada. „Attachment“ je vrsta veze koja se nalazi na fiksnom nadomjesku, a odgovarajuća matrica u bazi proteze. Postoji velik broj različitih sustava „attachment-a“, a njihov izbor ovisi o konstrukciji proteze. 

Zbog prijenosa dijela opterećenja na zube, baza djelomične proteze je manja od baze potpune zubne proteze te samim time ugodnija za nošenje jer priliježe uz manju površinu sluznice. Također manje smeta pri govoru, a zbog veće stabilnosti ugodnija je za žvakanje. Ona u sebi ima metalni kostur oko kojega je ružičasti akrilat boje okolne sluznice. Metalni kostur ojačava protezu i sprečava pucanje gracilne baze do kojeg bi moglo doći djelovanjem velikih žvačnih sila.
Prečke djeluju na sličan način kao i „attachment-i“. Između dvije krunice koje su cementirane na zube nalazi se metalna prečka, a u bazi proteze smješten je žlijeb koji služi kao matrica za prečku. Namještanjem proteze na ležište, prečka ulazi u matricu i povezuje protezu sa zubima. Time ju stabilizira i istovremeno omogućava prijenos žvačnih sila na zube.

Teleskopske zubne krunice

Teleskopske zubne krunice dvostruke su krunice koje također služe za prijenos sila i stabilizaciju proteze. I ova vrsta rada se ubraja u fiksno-mobilne radove.

Vanjska krunica (matrica) je dio djelomične proteze, a unutarnja (patrica) je cementirana na zub. Namještanjem proteze na ležište, vanjska krunica nalegne na unutrašnju, a trenje na njihovim dodirnim površinama ih drži jednu uz drugu.

Teleskopski sustavi su izuzetno dobri elementi za stabilizaciju proteze i prijenos sila te se ubrajaju u jedne od najpreciznijih radova.

Osiguravaju jako dobru estetiku. Nedostatak im je složena tehnika izrade koja prilično poskupljuje izradu nadomjestka.

Odličan doktor, velike volje, znanja i pozitivne energije. Ništa ne prepušta slučaju. Osjećaš se ugodno i sigurno da si došao na mjesto gdje će ti se pomoći. Hvala na osmjehu i toploj riječi! Za svaku preporuku!!
Group 6

Cijena zubne proteze

Ukupna cijena zubne proteze ovisi o vrsti te stomatološkim radovima koji prethode ugradnji. Točnu cijenu možemo odrediti nakon prvog stomatološkog pregleda u našoj klinici.

Cijena od 670

Mogućnost plaćanja na rate.

ill