Stomatološka poliklinika Gašparac, Zageb

Keramičke ljuskice i/ili krunice

Najčešće nas pacijenti pitaju „zašto baš mora tu krunica ići, što ne može ljuskica? Hoće li se brušenjem zub „uništiti“?“.

Da bi odgovorili na ovo pitanje, prvo ćemo objasniti što su krunice, a što ljuskice.

Keramičke ljuskice

Keramičke ljuskice – veneers su jedno od najčešćih rješenja u suvremenoj estetskoj stomatologiji koje se koriste za ispravljanje nepravilnosti zuba, kao što su oblik, boja, veličina
i položaj. Njima se mogu zatvoriti dijasteme („razmaci među zubima“) i prekriti „bijele mrlje“ na zubima uzrokovane hipo ili hipermineralizacijom cakline.

Svojom bojom, otpornošću i translucencijom slične su svojstvima zubne cakline čime se postiže u potpunosti prirodan izgled zuba.  Brušenje za keramičke ljuskice je najmanje invazivan protetski zahvat kojim maksimalno čuvamo tvrdo zubno tkivo, kao i gingivu, čime se sprječava njena iritacija, kao i eventualno povlačenje. Brusi se samo bukalna (prednja) zubna površina u dubini od 0.4-0.8 mm.

Keramičke ljuskice i/ili krunice

Posebna vrsta ljuskica su „non-prep“, najtraženija vrsta ljuskica, no nažalos,t sa najmanje indikacija. Podrazumjeva keramičke ljuskice bez prethodnog brušenja zuba, a koristimo ih kada želimo povećati volumen zuba i korigirati njegov položaj u zubnom luku.

Keramičke krunice

Ako je zub toliko oštećen od karijesa da se više ispunom ne može restaurirati ili je korijen zuba endodontski liječen i nedostaje veliki dio krune zuba, potrebno je takav zub zaštititi „navlakom“ – zubnom krunicom, čime mu vraćamo funkciju, estetiku i dugotrajnost. Ako nedostaje više zubi u nizu, a preostali zubi svojim stanjem i položajem dozvoljavaju opskrbu i opterećenje, izrađuje se most.

Staklo-keramičke i cirkon-keramičke krunice odlikuju se vrhunskim estetskim svojstvima zbog translucencije i transparencije samog materijala koja je slična onoj kod prirodnog zuba. Upravo iz tih razloga koriste se u slučajevima koji zahtijevaju visoki stupanj estetike.

I sada odgovor na najčešće postavljeno pitanje…

  • Nisu svi pacijenti kandidati za keramičke ljuske. Kontraindikacije nalazimo kod liječenih zuba te zuba sa velikim ili brojnim manjim ispunima na zubu. Kod takvih slučajeva, kao terapijsko riješenje predlaže se postava keramičke krunice.
  • Ukoliko indikacija postoji, brušenjem za krunicu „ne uništavamo“ zub, već mu krunicom vraćamo izgubljenu stabilnost, funkciju i estetiku.
protetika popust 1
Bijeli zubi smatraju se zdravim i privlačnim. Koliko god da vodili računa o zdravlju svojih zubi, činjenica je da je njihova boja genetski određena…
Pravilno održavanje oralne higijene podrazumjeva odvajanje svega nekoliko minuta u danu kako bi održali naš osmijeh blistavim i zdravim…
Želite li izbjeći neugodnosti izazvane zuboboljom, neugodnim mirisima iz usne šupljine, promjenama boje zuba, upaljenog i bolnog zubnog…
All on four koncept razvijen je da ponudi fiksni protetski rad pacijentima s opsežnim gubitkom kosti i bezubim grebenima…